Vybrali jsme pro vás výborné recepty na grilovaní

Milujete pochoutky připravené na grilu? Pak vás určitě potěší tento článek, ve kterém vám přinášíme tři osvědčené recepty nejen na masové pokrmy.

Jelikož za současných teplot to přímo vybízí ke grilování, udělali jsme v redakci malý průzkum a vybrali naše nejoblíbenější recepty pro grily a udírny.

1/ Vepřové špízy s česnekem a cibulí

Potřebné ingredience:

  • 500 g vepřové panenky
  • cca 2 paličky česneku (čím větší paličky, tím lépe)
  • 3 středně velké cibule (lepší je červená)
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • olej

Jak špízy připravit?

Nejprve si připravíme maso. Omyjeme ho a nakrájíme na kostičky či podobné kousky. Poté je osolíme a opepříme a zakápneme olejem. Důkladně promícháme, přidáme papriku a opět promícháme. Nádobu zakryjeme a necháme hodinu a půl uležet v lednici. Mezitím si připravíme zbylé suroviny, tedy cibuli a česnek. Cibuli je třeba opatrně oloupat a poté rozdělat na jednotlivé vrstvy. Česnek zbavený slupek je třeba nakrájet na silnější plátky, aby bylo možné je napichovat na grilovací jehlu. Po uplynutí potřebné doby vše střídavě napícháme na jehlu a grilujeme cca 15 minut na středním žáru.

2/ Kuřecí stehna na medu

Potřebné ingredience:

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • kari koření
  • tekutý med

Jak stehna připravit?

Kuřecí stehna si omyjeme a zbavíme je případných zbytků peří. Poté si připravíme marinádu na grilování z oleje, medu a prolisovaného česneku. Stehna osolíme a opepříme a marinádou, kterou jsme nechali zhruba půl hodiny uležet, je potřeme. Marináda musí být dostatečně hustá, aby nestékala. Stehna poté grilujeme na mírném až středním ohni do změknutí. Nezapomínáme potírat, aby se maso nespálilo. Pro tyto potřeby můžeme marinádu naředit olejem, aby se stala tekutější.

3/ Grilovaný plněný hermelín

Potřebné ingredience:

  • 4 hermelíny (lepší tužší)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky eidamu
  • bazalka
  • pepř
  • sůl
  • sladká paprika
  • grilovací koření
  • olej
  • alobal

Jak grilovaný hermelín připravit?

Hermelíny opatrně podélně rozřízneme. Jednu vnitřní polovinu osolíme, druhou opepříme, poté na obě nasypeme bazalku a papriku. Na jednu polovinu dále vložíme česnek nakrájený na tenké plátky, pak cibuli na tenká kolečka. Přidáme plátek šunky a eidam. Spojíme obě poloviny zpět, pokapeme z obou stran olejem a posypeme grilovacím kořením. Zabalíme do alobalu a na mírném žáru grilujeme 20 až 30 minut.

A jaké jsou vaše oblíbené recepty na grilování?